Jeruzalémská synagoga

otevírací doba

Otevřeno denně s výjimkou sobot a židovských svátků

10:00-17:00

 

 

 

 

 

koupit vstupenku
on-line
kontakt

Jeruzalémská 7
Praha 1

ukázat na mapě
ceník vstupného

dospělí

150 Kč
(eVstupenka 135 Kč)

děti do 6 let

zdarma

děti 6–15 let
studenti

100 Kč
(eVstupenka 90 Kč)

Návštěvníci s platnou vstupenkou do Židovského Města:

dospělí

100 Kč

děti do 6 let

zdarma

děti 6–15 let
studenti

80 Kč

o synagoze

Synagoga byla postavena v letech 1905–1906 podle projektu vídeňského architekta a císařského stavebního rady Wilhelma Stiassneho jako náhrada za tři synagogy (Zigeinerovu, Velkodvorskou a Novou), které byly zničeny v letech 1898–1906 během asanace. Ačkoliv spolek, který si vzal za své zajistit výstavbu synagogy, byl založen již v roce 1896, trvalo deset let, než byla synagoga dne 16. září 1906 slavnostně otevřena. V prvních letech nesla jméno Jubilejní chrám císaře Františka Josefa na památku padesátiletého výročí jeho panování, připadající na rok 1898. Po první světové válce se pomalu vžil současný název Jeruzalémská synagoga podle ulice, v níž se nachází. Ta však nemá se synagogou nic společného: ulice je pojmenována podle bývalé jeruzalémské kaple kostela sv. Jindřicha, který se nachází v jejím sousedství.

Jeruzalémská synagoga je unikátní tím, že je jedinou z osmi synagog postavených podle projektu W. Stiassneho, ve které se dosud konají pravidelné bohoslužby. Výjimku tvoří pouze válečná léta 1941–1945, kdy zde byl umístěn sklad zabaveného židovského majetku.

Kromě bohoslužeb slouží synagoga i jako kulturní a výstavní prostor. Při pravidelných koncertech si zde návštěvníci mohou poslechnout unikátně dochované původní varhany z dílny Emanuela Štěpána Petra.

Výstavy v synagoze

plakat

Výstava fotografií s názvem Za oponou představuje část fotografického díla Jindřich Svátka, které vznikalo v letech 1983–1991 v prostředí pražské židovské obce.

V době totalitního režimu, kdy byla všechna náboženská společenství pod drobnohledem Státní bezpečnosti, bylo obtížné do této komunity proniknout. Snímky vznikaly jen v omezeném čase, kdy je dle halachických zákonů povoleno fotografovat. Proto nenalezneme například záběry z průběhu šabatu či Vysokých svátků. Fotografie většinou pocházejí z událostí, jako byly svatby, pohřby, chanukové a purimové večírky či ranní bohoslužby, které se konaly ve všední den nebo v neděli. Na snímcích vidíme představitele pražské komunity, ale také členy umělecké scény, kteří obec navštívili, autorovy známé, kamarády, rodiče i náhodné účastníky událostí. Vznikl tak pozoruhodný historický dokument a současně soubor výtvarně kvalitních fotografií.

kalendář akcí

kalendář akcí
zobrazit všechny události