Jeruzalémská synagoga

otevírací doba

Otevřeno denně s výjimkou sobot a židovských svátků

10:00-18:00

12.6. a 13.6. ZAVŘENO

 

 

 

 

koupit vstupenku
on-line
kontakt

Jeruzalémská 7
Praha 1

ukázat na mapě
ceník vstupného

dospělí

150 Kč
(eVstupenka 135 Kč)

děti do 6 let

zdarma

děti 6–15 let
studenti

100 Kč
(eVstupenka 90 Kč)

Návštěvníci s platnou vstupenkou do Židovského Města:

dospělí

100 Kč

děti do 6 let

zdarma

děti 6–15 let
studenti

80 Kč

o synagoze

Synagoga byla postavena v letech 1905–1906 podle projektu vídeňského architekta a císařského stavebního rady Wilhelma Stiassneho jako náhrada za tři synagogy (Zigeinerovu, Velkodvorskou a Novou), které byly zničeny v letech 1898–1906 během asanace. Ačkoliv spolek, který si vzal za své zajistit výstavbu synagogy, byl založen již v roce 1896, trvalo deset let, než byla synagoga dne 16. září 1906 slavnostně otevřena. V prvních letech nesla jméno Jubilejní chrám císaře Františka Josefa na památku padesátiletého výročí jeho panování, připadající na rok 1898. Po první světové válce se pomalu vžil současný název Jeruzalémská synagoga podle ulice, v níž se nachází. Ta však nemá se synagogou nic společného: ulice je pojmenována podle bývalé jeruzalémské kaple kostela sv. Jindřicha, který se nachází v jejím sousedství.

Jeruzalémská synagoga je unikátní tím, že je jedinou z osmi synagog postavených podle projektu W. Stiassneho, ve které se dosud konají pravidelné bohoslužby. Výjimku tvoří pouze válečná léta 1941–1945, kdy zde byl umístěn sklad zabaveného židovského majetku.

Kromě bohoslužeb slouží synagoga i jako kulturní a výstavní prostor. Při pravidelných koncertech si zde návštěvníci mohou poslechnout unikátně dochované původní varhany z dílny Emanuela Štěpána Petra.

Výstavy v synagoze

plakat

Výstava připravená k 100. výročí úmrtí Franze Kafky přináší reflexi jeho díla prostřednictvím tvorby jedenácti vybraných českých fotografů a výtvarníků. Zároveň je pozváním k interpretaci, k objevování nových perspektiv a hloubání do složitého světa jednoho z nejikoničtějších spisovatelů moderní doby.

Franz Kafka nás ve svých románech a povídkách zavádí do světa temnoty, úzkosti a absurdity. Jeho dílo je plné tajemství, nepochopení a metafor, které nás nutí zpochybňovat naši vlastní realitu. Tato výstava si klade za cíl zachytit a interpretovat esenci Kafkovského světa prostřednictvím vizuálního jazyka.

Každý z fotografů a výtvarníků, kteří se na této výstavě podílejí, přináší svůj vlastní pohled na myšlenky a motivy Kafkovy tvorby. Od surrealistických scén a byrokratických struktur po portréty postav a architektonické symboly, nabízejí vystavená díla pohled do nitra Kafkovy literární fantazie.

Ponořte se s námi do světa Kafkova stínu, kde se skutečnost setkává s fikcí, a myšlenky se proměňují v obrazy.

 

kalendář akcí

kalendář akcí
25/7
jeruzalémská synagoga
Večerní komentovaná prohlídka Jeruzalémské synagogy

Zajímá vás historie této neobvyklé synagogy? Pak jsme právě pro Vás připravili komentovanou prohlídku, na které se seznámíte nejen s interiérem synagogy, ale i s pozadím jejího vzniku a dalšími zajímavostmi, o kterých jste určitě neměli ani tušení.

více

Srdečně Vás zveme na druhou letošní večerní komentovanou prohlídku Jeruzalémské synagogy v této sezóně.

Jednotné vstupné 100 Kč. Vstupenky jsou v prodeji elektronicky prostřednictvím tohoto odkazu nebo na místě v pokladně Jeruzalémské synagogy.

Muže žádáme, aby z rituálních důvodů do synagogy vstupovali s pokrytou hlavou.

Děkujeme za pochopení.

19:00
100 Kč
zobrazit všechny události